KEKLİK TÜRLERİ
Türkiye'de Nazilli, Alamut ve Çatalca Durusu' da kurulan özel avlaklarda keklik yetiştirilmektedir. Kınalı keklik, Gül keklik, Kum kekliği ve Taş kekliği yurdumuzda çok az sayıdadır.
ÇİL KEKLİK(Perdix perdix)
Yayılma Alanı
Çil kekliğin Avrupa’da Güney İsveç ve Güney Finlandiya’dan Kuzey İspanya ve İtalya’ya kadar; Balkanlardan Küçük Asya’ya, Kuzey ve Batı İran’a kadar yayılma alanı olan 7 ayrı ırkı bulunmaktadır. Türkiye’de ise Anadolu’da görülmektedir.
çil keklik |
çil keklik |
Vücut uzunluğu kınalı keklikten biraz kısa olup, 30 cm’dir. Kanatları ve sırtı kahverengi, vücudun diğer bölümleri boz renklidir. Erkeklerin karın kesiminde at nalı biçiminde kestane renkli bir oluşum vardır. Dişilerde genellikle bu renk oluşumu bulunmaz ya da kimilerinde çok küçük olarak görülebilir. Doğal yaşama ortamı çayırlar ve bozkırlardır. Ergin çil kekliklerin canlı ağırlıkları erkeklerde ortalama 408 g (350-600), dişilerde ise 402 g (320-570)’dır.
Çil keklikler ilkbaharda yeşilimsi renkten kahverengi griye kadar değişen renklerde 10-20 yumurta yaparlar. Kuluçka süresi 25 gündür. Yavrular 13-14 günlük olduklarında uçmaya başlarlar. Yaklaşık 15 5 haftalık olduklarında tam bağımsız olarak hareket edebilirler. Ancak gelecek ilkbahara kadar ana-babaları ile birlikte yaşamlarını sürdürmeyi tercih ederler. İlk yaşlarının sonuna doğru eşeysel olgunluğa erişirler ve yaklaşık 14 g ağırlığında yumurta yaparlar. Yumurta genişliği 27 mm, uzunluğu 37 mm, biçim indeksi ise 0.73 dolayındadır.
Çil keklikler 14 gün boyunca yumurtladıktan sonra kuluçkaya yatarlar. Yaklaşık 10 günde yumurtlanan yumurtalar alınırsa, kuluçkaya yatmak üzere yumurtlamayı sürdürürler. Böylece bir keklikten 50-60 hatta 80-100 kadar yumurta elde etmek mümkündür.
KINALI KEKLİK
kınalı keklik |
2-Yurdumuzda tüketimi azda olsa eti içindir
3-Çiftliklerde büyük miktarlarda yetiştirip doğaya veya avlaklara salınması yada canlı satışı içindir
Bugün bir çok av kuşları çiftlik veya evlerimizde besleyip üretme imkanı vardır sülün,bıldırcın ,keklik bunlara örnek sayılabilir
Kınalı keklik de bunlardan biridir bu güzel hayvanı besleyip üretmek hem hayvanı daha iyi tanımamıza sebep olur
hem de büyük miktarlarda üreten çiftlikler sayesinde doğaya salınarak keklik varlığını korunmaktadır
BEYAZ KEKLİK
Beyaz keklik kınalı kekliğin mutasyonudur Kafa ve vücut beyaz ayaklar ve gagası kırmızıdır
beyaz keklik |
TİNAMOU KEKLİĞİ (Nothoprocta perdicaria)
tinamou kekliği |
Yayılma Alanı
Güney Amerika kökenli olan Tinamo Kekliği süsü ve et hayvanı olarak geliştirilmektedir. Yapay koşullarda yetiştirilmesinde başarı sağlanmıştır.
tinamou kekliği |
Özellikleri
Tinamo kekliği çikolata renkli 40 g ağırlığında yumurta yapar. Kanatlılar ve süs hayvanları içinde vücut ağırlığına oranla en büyük yumurta veren tür olarak bilinir. Kuluçka süre 22-23 gün olup, kuluçka koşulları konusunda tavuklarla benzerlik gösterir.
Ticari amaçla üretimi yapılan Tinamo’lar % 26 proteinli hindi başlama yemleri ile 16 haftada 455 g canlı ağırlığa erişmektedir. Kesim randımanı % 70 olup karkas ağırlığının yaklaşık % 40’ını göğüs eti oluşturmaktadır.
ur kekliği |
Sülüngillerin en irisidir. Boylari 60 cm. civarinda, görüntü olarak bir hindi büyüklüğündedir. Tüylerinde kül rengi hakimdir. Başı irice, alın ve yanakları krem rengi, tepe ve ense külrengidir. Gerdan gri beyazdir. Gaga dibinde başlayan ve gerdanın iki yanında boyna inen koyu gri bir leke vardir. Kursak kısmı, sırtı ve karnı koyu gridir. Kursak kısmında enine koyu renk hareler bulunur. Sırtında ve karnında ise boyuna soluk renk lekeler vardir. Kanatların saklandığı gövde yan tüyleri ise açık kül rengi, üzerleri kahverengi lekelidir. Kanat uçma tüyleri beyaz, uçlari üstten siyah, alttan gri renktedir. Kuyruk koyu gri-kahverengi, kuyruk altı tüyleri beyazdır. Uçarken gri- beyaz görünümü vardir. Gaga iri, üst gaganin ucu hafif asagi kivriktir. Gaga boynuz rengi, ayaklar donuk kirli saridir. Erkek ve dişi ayni görünümdedir. Erkeklerin ayaklarinda mahmuz bulunur. Dagların yüksek kayalıklarında, orman sınırı üzerinde, 1800-4000 m, arasindaki yükseklikte, genellikle 2400 m. seviyelerinde yaşarlar. Sarp kayalık ve yamaçlarda kar örtüsünün olmadığı yosun ve bitki olan yerlerde bulunurlar. Kış aylarında orman sınırına yakin bodur ardıçların ve çalıların bulundugu alanlara inerler. Orman içlerine girmezler. Yuvalari sarp yerlerde bir kaya veya tas çıkıntısı altına yaparlar. Taze otlar, yosunlar, tohumlar ve böceklerle beslenir. Yuvaları sarp yerlerde bir kaya veya tas çıkıntısı altına yaparlar. Toprak üzerinde kenarlara bir iki çöp ve yosun koyarak yaptığı basit yuvaya dişi 10-18 yeşilimsi renkte yumurta yumurtlar. Kuluçka süresi 28 gündür. Kuluçkada dişi yatar, erkek çevrede nöbet tutar. Monogamdırlar. Kuluçkadan 10-15 yavru çıkmasına rağmen ancak bir kaçı erginleşebilir. Kanatlari kisa ve küt olmasina ragmen büyük bir patirti ile firlar ve vadilerden asagi çok süratle süzülerek uçar. Kalkarken sert bir "tçok- tçok- tçok" sesi ve uçarken isligi andiran bir ses çikarir.
ur kekliği |
Yemlenir ve eselenirken tehlikeyi haber vermek için hindi gibi "glu- glu" sesleri çikarir.
Çok hizli yürürler. Yurdumuzda D. Karadeniz, O.Toroslar, D. Akdeniz ve D.Anadolu’da Van’ın Gevaş ilçesine bağlı Koçak köyü dağlarında ve Gevaşın hemen üstünde bulunan Artos dağlarında çok miktarda vardır.
berberi kekliği |
berberi kekliği |
Kınalı keklikten biraz küçüktür.Göz ve boyun kısmı grimsi beyazdır.Tepesinden ensesine kadar kahverengi bant vardır. Boynu kahverengi beyaz benekli, göğsü gri, alt kısmı açık kahverengidir.Yanlarında 10-12 adet çizgi bulunur.
Ot tohumları ve sürgünlerle beslenir.Malta adasında Kuzey Afrika'da Fas'tan Mısır'a kadar olan bölgelerde bulunur.
HALKALI KEKLİK
Gövdesinin tamamında pas rengihakimdir.Kaya kekliği gibi gaga dibinden başlayarak boğazında biten siyah halka bulunur.Dünyada sadece Çin'in güneyinde Tibet bölgesine bulunur. Yandaki şekilde yuvada oturan halkalı keklik görülüyor.
halkalı keklik |
halkalı keklik |
yemen kekliği |
Gövdesi gri kahverengidir.Gagadan Boyuna kadar tepesi siyahtır.Gözünün üstünde beyaz bant bulunur.Gagasının altında siyah üstüne beyaz leke bulunur. Yanlarında 8-10 adet düzensiz çizgiler vardır.Kınalı keklikten daha küçük yapılıdırlar.
Arabistan yarımadasının güneyi ve güney batısında Yemen 'de bulunur.
yemen kekliği |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder