25 Nisan 2013 Perşembe

AHŞAP KEKLİK KAFESLERİ


Yaklaşık 40 senedir gerek meslek olarak gerekse hobi olarak marangozluk yapıyorum son bir yıldır ise istek üzerine ve hobi olarak keklik kafesi yapıyorum ve bu güne kadar zevk alarak yaptığım başlıca işlerden birisi oldu,şimdiye kadar yaptığım kafesleri yaşadığım şehir olan Gaziantep 'te dostlarım vasıtasıyla değerlendiriyordum,yine dostlarımın tavsiyesiyle bu kafesleri ilgilenen herkese sunmaya karar verdim ve bu kafesleri değişik ölçü ve renklerde yapıyorum.en çok beğenilen yaptığım kafeslerin resimleri aşağıdakilerdir.








          İgilenen kişiler merak ettikleri sorular için ve bilgi için irtibata geçebilirler   
                            telefon  numaram         0542 735 94 42 

14 Nisan 2013 Pazar

KEKLİK YETİŞTİRİCİLİĞİ

   KEKLİK YETİŞTİRİCİLİĞİ



Evcil Ortamlarda Keklik Besleme Üretme Yöntemleri
Dünyada ve yurdumuzda üç nedenle keklik yetiştirilmektedir.
1-Kekliğe karşı duyulan sevgiden hobi amaçlı beslenmektedir
2-Yurdumuzda tüketimi azda olsa eti içindir
3-Çiftliklerde büyük miktarlarda yetiştirip doğaya veya avlaklara salınması yada canlı satışı içindir.


Bugün bir çok av kuşları çiftlik veya evlerimizde besleyip üretme imkanı vardır sülün,bıldırcın ,keklik bunlara örnek sayılabilir.
Kınalı keklik de bunlardan biridir bu güzel hayvanı besleyip üretmek hem hayvanı daha iyi tanımamıza sebep olur hem de büyük miktarlarda üreten çiftlikler sayesinde doğaya salınarak keklik varlığını korunmaktadır.
Yurdumuzda geçmişte yaygın olarak bulunan kınalı keklik bugün ise zirai ilaçlama,gübreleme ve bilinçsizce yapılan avlanmalarla bu hayvanın sayısını yurdumuzda son derece azaltmıştır.
Milli parklar av-yaban hayatı müdürlüğü ve bazı dernekler çiftlerden ve keklik yetiştiricilerinden alınıp doğaya keklik salması ile azalan keklik sayısını dengeleme çalışmaları vardır. Doğaya salınma işlemi ve doğaya salınacak keklik yetiştirilmesi belli kurallar içinde olmaktadır.
  Kınalı keklik evlerimizde salma veya kafeste beslenebilir.Örnek olarak 1 m. Uzunluk 80 cm genişlik ve 50 cm yüksekliğinde bir kafeste 5 adet keklik besleyebilirsiniz. Burada dikkat edilecek nokta kafesin üç tarafının kapalı olmasıdır. Kafesin rüzgarda ve direk güneş ışığı altında kalmaması gerekir. Kafesin taban kısmının tel veya ızgara olması tercih edilir. Bu şekilde hayvanın dışkısı ile teması kesilerek hastalık riskini en aza indirebilirsiniz.
Doğada keklikler çiftler halinde yaşamalarına rağmen evcil ortamlarda 3dişi 1 erkek veya 4dişi 1 erkek olarak guruplar halinde üretimler yapılmakta ve üretim başarılı olmaktadır. Yukarıda belirtilen keklik kafesleri aynı zamanda üretim kafesi olarak kullanabilirsiniz. Salmalarda ise ölçülere göre 8 dişi 2 erkek veya 16 dişi 4 erkek v.b sayılarda keklik koyabilirsiniz .
Salmalar rüzgar soğuk ve sıcaktan korunmak için kapalı kısım ve bahçe olarak iki bölümden oluşur, bahçe tellerinin göz ebatları 1*1 veya 2*2 olmalıdır.
Dışardan kemirgen veya kuş giremeyeceği şekilde yapılmalıdır kuşlar ve kemirgenler hem hastalık getirir, hem de keklik yumurtaları küçük olduğu için Fareler kolayca yumurtaları
taşıyabilirler... Kümes tabanları ise bahçede kum,kapalı kısımda ise betonun üstüne kaba talaş ,kavus (pirinç kabuğu) sap saman tercih edilebilir , ayrıca salmalara hayvanların tünemesi için ağaç tünekler ve bahçelerine kaya konulabilir.
Kafeste veya salmada üretilecek keklikler çiftleşme mevsiminden önce gruplara ayrılmalıdır. Damızlık seçilecek keklikler sağlıklı gaga, tırnak,ve ayakları düzgün kilosu tam olmalıdır(erkek 500gr-600gr dişi ise %10 daha hafiftir) Çiftleşme mevsiminde erkekler yanlarına başka erkek kabul etmezler dövüşürler. Bunun için birden fazla erkekli kafeslerde çiftleşme mevsimi başlamadan önce erkekler konulmalıdır (aralık-ocak ayları) Şubat veya mart aylarında yumurta yapmaya başlarlar.iyi bir bakım ile yumurtlama süresi ağustos ayına kadar uzatılabilir. Kafeste beslenen keklikler salma ve doğadaki kekliklere göre daha çok yumurtladığı görülmüştür.(40 ile 65 adet arası)
Kınalı keklikler üreme dönemlerinde iyi bir diyet uygulamak gerekmektedir. Yumurta yeminin yanında çeşitli yeşillikler (marul,sakız otu.yonca vb.) vermek gerekir. Her ayın belirli günlerinde vitamin takviyesi yapılması hayvanlarda stresi azalttığı ve vücudun vitamin gereksimini karşıladığı görülmüştür.


2 Nisan 2013 Salı

YENİ AHŞAP KEKLİK KAFESLERİ

En son yaptığım bu kafesleri siz keklik severlere sunmak istedim,                                                                                                  
Yaptığım bütün kafeslerde birinci sınıf malzeme kullanıyorum,bu yaptığım son kafeslerde yanlar alt ve üst kısım tamamen birinci sınıf MDF dir.
açık gördüğünüz çekmece kısma kekliklerin eşinmesi için toprak konuluyor,bu kafeste ortadan bir bölmeyle ikiye ayrılmıştır,ayrılan kısımda kekliklerin birbirini görmesi için öndeki gibi parmaklıklar yapılacaktır.
kafesin son aşamasında boya,kulp ve taşıma askısı yapılacaktır.
 






Kafeslerle ilgili merak ettiğiniz bütün sorularınız için 
                              cep numaram 0542 735 94 42